diumenge, 16 de febrer del 2014

Polèmica sobre la definició del valencià per l'AVL

Com tots hem pogut comprovar, al llarg d’aquestes dos últimes setmanes ha sorgit una gran polèmica al nostre territori arran de la publicació de la definició de llengua valenciana en el Diccionari Normatiu Valencià, per part de la Acadèmia de la Llengua Valenciana (AVL). L’AVL, defineix a la llengua valenciana com 'llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francès dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l'Alguer, llocs on rep el nom de català'. Aquest fet, pareix ser que no ha sentat gens bé a gran part de la població valenciana que, des del meu punt de vista, influenciada pel sector polític procastellà i anticatalanista, creu que a València es parla una llengua diferent que a Catalunya, Balears... 
 Aquesta definició ha fet entrar en còlera a aquest sector polític de tal manera, que els ha dut a demanar a la AVL que rectifiquen i que lleven aquesta definició del diccionari, dient que l’AVL no està legítimament facultada per a donar la definició del que és la llengua valenciana, ja que aquesta definició no s’apropa al que es diu en l’Estatut d’Autonomia.
 I jo els diria, si no està capacitada l’AVL per a definir la llengua valenciana, qui ho està? Els polítics, que ens diuen en castellà  que el valencià és una llengua diferent al català i que la majoria d'ells ni la parlen ni la saben parlar. Ells, que suprimixen línies en valencià de l'educació pública en favor del castellà. Ells estan capacitats per a definir la llengua valenciana.
Què no ens entenem tots els que parlem la llengua catalana dins dels territoris de Catalunya, València i Balears? Què no parlem tots igual llevat d’algunes xicotetes diferències? Què els pareixeria a ells si ara des d’Andalusia digueren que ells no parlen el castellà sinó ”l’andalus”? Per a mi seria el mateix que ells estan fent amb el valencià, que no és altra cosa que confondre i dividir als valencians fomentant l’odi cap als catalans i alçar polèmica per extraure beneficis polítics. Per a mi el que han de fer, és deixar-se de tantes polèmiques relacionades amb la llengua i, primer que res, ensenyar-se a parlar-lo i, després, utilitzar-lo en totes les nostres institucions, defendre’l de les influències del castellà i, sobretot, fer tot el possible per a que continue sent la llengua vehicular de tots els centres que encara ho és i introduir-lo en aquells que no s’utilitza. Aquesta serà l’única manera de que el castellà no s’impose sobre el valencià i que aquest no desaparega. En compte d’ açò, el que van a fer és suprimir 151 unitats d’ensenyança en valencià com arreplega la proposta escolar per al pròxim curs de la Conselleria d’Educació.

1 comentari:

  1. Estic amb tu en aquest tema. No li veig cap sentit a lluitar pel nom que se li dóna, haurien de lluitar per la llengua en si mateixa.

    ResponElimina