Notícies

Dilluns, 19 de maig a les 16:30h Cultura

Escola Valenciana agraeix les mostres de suport a la Trobada de Benirredrà

"Mostrem el nostre rebuig absolut a l'agressió soferta pels joves i provocada per un grup de persones que va actuar amb violència"


Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (1 vot)

Escola Valenciana i la Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià donen les gràcies a totes les persones, institucions, entitats i col·lectius que han donat el seu suport a la Trobada d'Escoles en Valencià de la Safor-Valldigna que se va celebrar el passat dissabte 17 de maig a Benirredrà.


RedactaVeu / Benirredrà

La festa per la llengua, a la qual van assistir més de 10.000 famílies, docents, representants de col·lectius de la comarca i ciutadans de la Safor-Valldigna va ser un èxit i va transcórrer amb absoluta normalitat, igual com el concert de La Gira d'Escola Valenciana, que va ser la cloenda d'aquesta festa per la llengua.

Abans del començament de la Trobada uns joves van ser agredits per un grup violent fora de l'espai delimitat a la celebració de la festa per la llengua al municipi.

Des d'Escola Valenciana "mostrem el nostre rebuig absolut a l'agressió soferta pels joves i provocada per un grup de persones que va actuar amb violència. Tal com ja s'ha anunciat des de l'entitat, els agredits poden comptar amb els serveis de l'Oficina de Drets Lingüístics de l'entitat per a estudiar les accions jurídiques que es puguen dur a terme"·.

 Escola Valenciana és una entitat cívica conformada per milers de persones anònimes que treballen i participen de forma constructiva en diferents projectes de normalització de la nostra llengua, sempre des de postulats cívics i pacifistes, sempre des de l'òptica del diàleg.

Tant la Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià, una de les 29 entitats que integren la federació, com l'Ajuntament de Benirredrà van emetre informes desfavorables a la Delegació del Govern sobre la convocatòria d'una concentració a Benirredrà a la mateixa hora de celebració de la Trobada de la Safor-Valldigna.

"Tothom té dret a la convocatòria de concentracions i manifestacions, però quan hi ha una gran quantitat d'indicis que corroboren un alt perill d'actes violents, cal prendre mesures i més, quan  pel mig hi ha un acte multitudinari protagonitzat per menors, com és una Trobada d'Escoles en Valencià".

La Delegació de Govern va donar el permís a la celebració d'una concentració simultània a la Trobada de Benirredrà i és la responsable última de no controlar els fets que es van desencadenar fora de l'espai destinat a la festa lúdica i reivindicativa protagonitzada per l'alumnat dels centres educatius de la comarca.

 Així mateix, des d'Escola Valenciana s'assegura el desenvolupament amb total normalitat de les Trobades que les Coordinadores de l'entitat organitzen cada any amb vora 30 anys de trajectòria i experiència, actes cívics, que garanteixen la seguretat a totes i tots els assistents per a defensar i visualitzar la nostra escola, l'escola pública, en valencià i de qualitat.



Dilluns, 12 de maig a les 17:15h Cultura

http://www.laveupv.com/9175


Compromís considera lamentable la manca de suport de l'Ajuntament a la Trobada d'Elx

Mireia Mollà: "El PP no té cap interès en la promoció del valencià, i dóna així l'esquena a la diversitat lingüística d'Elx"


Comentaris 3 comentaris    
   
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (1 vot)
carregant Carregant


Mireia Mollà en la Trobada d'Elx: Foto: laveupv




Etiquetes
Compromís, Elx, Mireia Mollà, TRO14


RedactaVeu / Elx

La portaveu de Compromís per Elx, Mireia Mollà, ha considerat hui "lamentable la manca de suport de l'Ajuntament a l'organització de la trobada d'escoles en valencià que va acollir ahir el nostre municipi, una activitat que busca destacar la importància d'una escola pública, en valencià i de qualitat".

Mollà ha apuntat que "en primer lloc, és vergonyós que l'equip de govern negue cap tipus de suport per a la celebració de l'acte, encara que per a l'Ajuntament hauria de ser un motiu d'orgull que el nostre municipi acollira aquest tipus de celebració que reivindica que tot l'alumnat puga tenir una educació òptima".

"Però, al mateix temps, ho és també el fet que cap membre de l'equip de govern assistira ahir a la celebració, demostrant així que no tenen cap tipus d'interès en treballar per donar suport a l'educació pública, mentre s'afanyen en privatitzar sòl públic per a centres privats, ni tenen cap interès en la promoció del valencià, i donen així l'esquena a la diversitat lingüística d'Elx, un element enriquidor per a la nostra societat", ha afegit la diputada i portaveu local.

Per tant, Mireia Mollà ha indicat que "després de tres anys, aquest equip de govern ja ha deixat ben clar la seua actitud sectària, ja que dóna suport només a aquells que aplaudeixen les seues accions i nega els recursos públics, que són de totes i tots, a aquells que treballen pels drets de la ciutadania".





http://www.laveupv.com/9135


Diumenge, 11 de maig a les 00:00h Cultura

L'obra de Vicent A. Estellés a debat en La Nau

Dilluns, dia 12 de maig, a partir de les 19 hores, en el Centre Cultural de la Universitat de València


Comentaris Comenta-ho    
   
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (2 vots)
carregant Carregant


RedactaVeu / València.

'Vicent Andrés Estellés, vigència i actualitat de la seua obra literària' és el títol de la conferència que se celebrarà el pròxim dilluns, dia 12 de maig, a partir de les 19 hores, en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, amb motiu de la presentació del llibre L’obra literària de Vicent Andrés Estellés. Gèneres, tradicions poètiques i estil, publicat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dins de la col·lecció 'Recerca'.

L’acte comptarà amb la presència dels seus editors Vicent Salvador, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat Jaume I; i Manuel Pérez Saldanya, catedràtic de la Universitat de València i membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, i Jaume Pérez Montaner, poeta i assagista. Moderarà l’acte el vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño.

El volum, publicat per l’AVL, oferix una panoràmica sistemàtica de l'obra d’Estellés com a retaule de gèneres diversos i com a producte d’unes tradicions poètiques que l’autor va saber assimilar i transformar en una lírica suggestiva i innovadora.

En paraules de Pérez Saldanya, acadèmic i coeditor, “el propòsit del llibre és oferir una reflexió d’ampli abast organitzada al voltant d’alguns eixos que contribueixen a bastir la visió d’Estellés com a gran poeta contemporani, no sols en el marc valencià, sinó en el del cànon literari internacional”.

L’acte s’inscriu dins de la programació de Claustre Obert, espai de debat i reflexió, creat per la Universitat de València a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat i el diari EL PAÍS, per a analitzar els temes més rellevants de l’actualitat social, cultural i econòmica.


Dijous, 1 de maig a les 00:00h Cultura

Agressions dels ‘blaveros valencians’ a la nostra llengua

Josep Massot: ‘Ens intranquil·litzen les maniobres inacabables dels 'blaveros' valencians, que ara fins i tot voldrien suprimir o domesticar una Acadèmia que no ha servit per a consagrar la suposada independència de la llengua valenciana’


Comentaris 24 comentaris     
      
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (11 vots)

Al Palau Robert de Barcelona s'ha celebrat la 48a edició dels Premis Crítica Serra d’Or, que ha estat presidida per l'abat de Montserrat, Josep M. Soler. Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l’any 2013, i sense que s’hagin presentat a concurs.



Al Palau Robert de Barcelona en la 48a edició dels Premis Crítica Serra d’Or, que ha estat presidida per l'abad de Montserrat, Josep M. Soler.




Etiquetes
Josep Massot, Llengua,Montserrat, Premis Crítica Serra dOr

Catalunya Religió / Montserrat

Cal recordar que els Premis Crítica Serra d’Or no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció, a càrrec del director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAMSA), i de la revista Serra d’Or, Josep Massot i Muntaner.

Josep Massot ha començat la seva intervenció en l’acte recordant les persones vinculades a Serra d’Or que ens han deixat recentment: Max Cahner, Albert Manent,Josep M. Castellet, Sebastià Benet i Modest Prats.

Precisament quan ha honorat la memòria d’aquest últim, que estava “especialment preocupat, com a bon lingüista i com a excel·lent coneixedor de la història de la literatura, pel futur de la nostra llengua i de la nostra cultura”, Massot ha insistit en un tema que “cada vegada resulta més complex i més urgent”.

“Ens neguitegen les agressions constants al català per part d’organismes estatals i per part del mateix Ministeri de Madrid que hauria de vetllar per totes les llengües i no només per la que, per un dret de conquesta iniciat al segle XVIII i refermat durant el segle XX, es considera 'lengua común' ”, ha dit el director de Serra d’Or.

“Ens sorprenen desagradablement episodis esperpèntics com la creació d’un estrambòtic 'lapao' –que vol substituir el nom de català de la Franja de Ponent– o la campanya del PP balear per trencar la unitat de l’estàndard oral i per dinamitar el consens en matèria lingüística que s’havia aconseguit, a base de concessions mútues i de paciència infinita, a partir de la mort del general Franco. Ens intranquil·litzen les maniobres inacabables dels 'blaveros' valencians, que ara fins i tot voldrien suprimir o domesticar una Acadèmia que no ha servit per a consagrar la suposada independència de la llengua valenciana, que alguns ignorants voldrien fer venir d’un suposat mossàrab i de la qual desconeixen la rica història, una història mil·lenària que ens ha fet conèixer a Europa a través d’homes com Ramon Llull, Ausiàs March, Joanot Martorell o santVicent Ferrer”, ha continuat el monjo benedictí.

Josep Massot
“Com sempre, doncs, el nostre panorama cultural i nacional està carregat de boires i de núvols amenaçadors. Però alhora és un panorama esperançat, en el qual hi ha moltíssima gent que demana uns canvis radicals i un conjunt d’intel·lectuals responsables i ben preparats com mai no havíem tingut. La festa que celebrem avui és una bona mostra que la cultura catalana continua viva, que hi ha escriptors importants en totes les matèries, que hi ha excel·lents il·lustradors i homes de teatre, que hi ha editors que s’arrisquen a continuar empreses que duren des de fa temps o que tenen el coratge d’iniciar-ne de noves, i que hi ha un públic interessat en aquests camps, encara que no sigui tan ampli ni tan potent com desitjaríem i necessitaríem”, ha conclòs el director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, que ha donat l’enhorabona a tots els premiats, als seus editors o promotors. “Que la nostra cultura pugui continuar donant mostres de vitalitat i que fem passes endavant amb coratge i amb imaginació, sense deixar-nos endur pel pessimisme ni pel desànim que massa sovint s’encreuen en el nostre camí”, ha afegit per acabar Josep Massot.
Divendres, 2 de maig a les 16:15h Política

Fabra considera ‘suficient' dues hores diàries en valencià en TVE

La Generalitat i ens públic estatal ultimen la signatura d’un conveni per ampliar les desconnexions per ‘difondre llengua, costums, cultura i tradicions’


Comentaris 7 comentaris     
      
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (3 vots)


ACN / Alcoi.

El vicepresident i portaveu del govern valencià, José Ciscar, ha dit aquest divendres que considera "suficient" una ampliació de dues hores diàries de les desconnexions territorials de RTVE al País Valencià.

En roda de premsa posterior al ple del Consell, Ciscar ha respost així a preguntes dels mitjans sobre si creu que l’ampliació és suficient per garantir un servei de ràdio difusió pública per als valencians.

El vicepresident ha assenyalat que se sumaria a la desconnexió existent a RTVE, d’una mitja hora diària, i que seria "suficient amb una televisió pública estatal per a la difusió i promoció del valencià, les nostres costums i cultura i poder ajudar el sector audiovisual".

Ciscar ha explicat que el consell d’administració de RTVE va tractar el passat dimarts la proposta de la Generalitat d’ampliació de les desconnexions territorials.

Segons varen comunicar tant el govern de Fabra com RTVE s’habilitaran dos blocs de programes en la franja horària diària de 19.00 a 21.00 hores.

Es tractaria d'un espai magazine i una sèrie de ficció. El primer  prestarà una especial atenció a temes d’interès general per als valencians, com la sanitat, el consum, l’educació, la cultura, el turisme, l’economia, la indústria o l’esport.

Pel que fa a la sèrie de ficció se centrarà en la cultura i en els costums, així com en la riquesa paisatgística del territori.





 

El Decret sobre plurilingüisme margina el valencià i no assegura la competència en anglés

Data: 03/08/2012 13:07

Escola Valenciana constata que el Decret sobre plurilingüisme que ha aprovat el Consell no recull cap dels 6 punts clau de la Comissió d’educació de l'entitat per garantir una competència lingüística igual en valencià i en castellà, i un millor coneixement d’una tercera llengua com l’anglés

Desapareixen els Programes d'Immersió Lingüística, no es garanteix una competència lingüística igual en valencià i castellà a l'alumnat que estudie en el Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Castellà, no s'obtindran els resultats esperats en anglés, i es paralitza de colp la normalització lingüística del valencià a través de les escoles. El Consell aprova hui un Decret que no ha atés a les propostes bàsiques de millora de la comunitat educativa.

http://www.escolavalenciana.com/noticies/detall/1598/el-decret-sobre-plurilinguisme-margina-el-valencia-i-no-assegura-la-competencia-en-angles

La Veu del País Valencià



Divendres, 11 d'abril a les 17:00h Societat

La Generalitat assegura que tindrà en compte la decisió dels pares sobre la llengua

El vicepresident i portaveu, José Ciscar, indica que la Llei d’ús i ensenyament del valencià reconeix el dret a rebre les primeres ensenyances en llengua materna


Comentaris Comenta-ho  

     

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (1 vot)

La Generalitat Valenciana ha assegurat aquest divendres que tindrà en compte la decisió dels pares sobre la llengua en la qual volen escolaritzar els seus fills. Així ho ha assenyalat el vicepresident i portaveu, José Ciscar, que ha estat preguntat en roda de premsa posterior al ple del Consell sobre les protestes i tancaments a centres educatius en contra de la supressió d’unitats educatives a valencià. Ciscar ha assenyalat que l’arranjament escolar s’està fent en funció de les peticions dels pares, ha negat que es tracte de supressió d’unitats i ha reiterat que la població escolar ha disminuït, obligant a modificar línies.



José Ciscar, aquest divendres a València durant la roda de premsa posterior al ple del Consell.
Foto: ACN




Àudios

Notícies relacionades

Etiquetes
EducacióLlengua

ACN / València

El portaveu del govern de Fabra ha assegurat però que "cap alumne es quedarà sense escolarització". Preguntat sobre els casos de centres en els quals els pares han matriculat en valencià però la conselleria ha canviat la llengua d’ensenyament al castellà, José Ciscar ha explicat que per als casos particulars "es donaran solucions respectant la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV)" que reconeix el dret a rebre les primeres ensenyances en llengua materna. "Les situacions peculiars tindran la seua resposta seguint la llei", ha assegurat.

El vicepresident valencià també ha estat preguntat del per què no s’ha fet una consulta als pares sobre la llengua en la qual volen que siga l’aula a eliminar d’alguns centres. José Ciscar ha dit que la mecànica i el procediment l’ha definit la conselleria d'Educació i que aquest està "sempre dins de la legalitat". "No sé per què s’ha fet d’aquesta manera el que sí tinc clar és que s’ha fet conforme marquen els tècnics i de la manera que siga més operativa", ha respost.

El País Valencià va viure aquest dijous una jornada de tancaments nocturns coordinats en desenes de centres educatius del territori en protesta per la supressió d’unitats educatives en valencià. Pares, mares, professors i alumnes es varen concentrar als centres en protesta per la política educativa del govern de Fabra i la supressió d’aules per al curs vinent que afecta centenars de col·legis.






La Veu del País Valencià


Dilluns, 7 d'abril a les 20:00h

Les Trobades, una resposta cívica a les agressions del PP


Comentaris 4 comentaris  

     

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (6 vots)






Etiquetes
TRO14

Hui ja podem dir que després de l'inici de les Trobades d'Escoles en Valencià, aquestes continuen amb l'èxit que les caracteritza d'ençà que van mamprendre enguany ja fa 29 anys. Tota una demostració cívica que recorre el territori defensant l'escola pública, en valencià i de qualitat i creant un espai on prenen protagonisme els alumnes que demà han de demostrar que són capaços de solucionar l'herència terrible que els deixarem; una demostració d'actitud reivindicativa i civisme enfront dels esforços herculis del desgovern del PP valencià, i la seua insuportable consellera d'Educació, que anhelen obsessivament la mort de l'educació pública i de la llengua dels valencians.

És evident que no cap altre tipus de resposta als atacs perquè, independentment que les trobades són actes que van més enllà del merament educactiu, el fonament principal i la dimensió dels seus actes estan estretament relacionats amb l'escola i tota la seua comunitat educativa, i amb els valors de la nostra escola no es juga. Per tant, hem de ser capaços de demostrar que a l'escola pública, inclusiva, lliure i lligada a la nostra cultura que es defensa a les Trobades, no tenen lloc les respostes desmesurades i agressives a l'estil dels governs valencià i espanyol. Hem de demostrar de nou el tarannà lúdic, festiu i participatiu que els valencians que estimem la nostra terra proclamem sense vergonya allà on estem, amb orgull, com sempre que defensem allò que sentim i considerem nostre.




L’ordre que regula el projecte lingüístic ataca l’ensenyament en valencià, novament
STEPV ha demanat la retirada de l’esborrany i ha anunciat que presentarà recurs si es publica
§   
§  Aquest matí ha tingut lloc una Mesa Tècnica per a tractar la proposta d’ordre que regularà l’autorització del projecte lingüístic (plurilingüisme) en els centres educatius, en desplegament del Decret de Plurilingüisme, dos anys més tard de la seua publicació.
STEPV demana que es deixe els centres educatius en pau de noves càrregues burocràtiques i de conflictes estèrils

El projecte d'ordre estableix que cal determinar la llengua base del centre educatiu, que pot ser valencià o castellà, o les dues en cas de tindre dos programes plurilingües en cada una de les llengües oficials (Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Valencià o Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Castellà, PPEV i PPEC respectivament). Serà l'administració la que autoritzarà la llengua base i el projecte lingüístic.

Per a determinar la llengua base en els centres públics caldrà tindre en compte el resultat de la competència lingüística de l'alumnat en l'última avaluació de diagnòstic. També les places escolars en les diferents llengües de la localitat o districte, i el resultat d'una consulta als pares i mares de l'alumnat d'Infantil, Primària, ESO i Batxillerat, que no serà vinculant.

En cas que hi haja famílies que no obtinguen plaça en la llengua base sol·licitada, es tindrà en compte les places en centres sostinguts amb fons públics (públics i concertats) en l'entorn del centre.

En canvi, en els centres privats, la determinació de la llengua base és competència de la titularitat. I prou.

En la seua intervenció, STEPV ha recordat les dades sobre l'ensenyament en valencià que, després de més de 30 anys d'aplicació de la Llei d'Ús i Ensenyament en Valencià, només representa el 30% de l'ensenyament, pels entrebancs constants que ha posat el govern valencià per a autoritzar línies en valencià (només cal recordar les tres sentències guanyades per centres educatius l'any passat per poder aplicar un programa en valencià).

A més, la xarxa pública escolaritza el 94% de l'ensenyament en valencià mentre que la concertada només el 6%. Aquestes dades són importants recordar-les perquè evidencien un desequilibri que ni el decret de plurilingüisme i l'actual ordre tenen en compte, perquè parteixen de la premissa falsa que el valencià ja està plenament normalitzat en la societat valenciana.

STEPV també ha recordat que el Decret de Plurilingüisme no parla de la llengua base “del centre”, sinó “del programa lingüístic”. Determinar la llengua base d'un centre educatiu no és el mateix que del programa, perquè pot condicionar la llengua d'ús habitual en el centre educatiu. Això és antiestaturari i atempta també contra la LUEV i el propi decret de plurilingüisme.

D'altra banda, el Sindicat també ha manifestat el seu desacord en què les proves de diagnòstic siguen un criteri per a determinar la llengua base, ja que només es produeixen en un curs i, per tant, no són representatives del conjunt del centre. A més, es facilita a les famílies que no tenen plaça en la llengua base sol·licitada una plaça en altres centres de l'entorn. Però si tenim en compte el percentatge de centres que oferten programes en valencià (30%), respecte als que l'oferten en castellà (70%), és molt difícil garantir una plaça en valencià als pares i mares que es queden sense plaça en el seu centre, mentre que a l'inrevés no hi haurà cap problema, tant en centres públics com en concertats, que oferten de forma majoritària ensenyament en castellà. D'aquesta manera, la llibertat d'elecció de llengua per part dels pares i mares és falsa quant a l'ensenyament en valencià però no en el cas del castellà.

Quant a la consulta, que es realitzarà en totes les etapes educatives als pares i mares (fins i tot a alumnat de secundària i batxillerat), el Sindicat considera que contribuirà a crear conflictes entre pares i mares i professorat on no n'hi havia. A més, es podran realitzar cada quatre anys, amb la qual cosa es conflictivitzarà permanentment un aspecte tan delicat com la determinació de la llengua base del programes. I tot això passarà en els centres públics, mentre que els concertats queden exempts de tot aquest procediment.

És per tot això que STEPV ha sol·licitat la retirada del document i que es deixe els centres educatius en pau de noves càrregues burocràtiques i de conflictes estèrils que només conduiran a dificultar l'avanç de l'ensenyament en valencià. El Sindicat ha anunciat que, si es manté l'actual esborrany i es publica en el DOCV presentarà el recurs corresponent perquè entenem que vulnera la legislació vigent.
A la Mesa, STEPV ha acudit amb una delegació d'Escola Valenciana, entitat amb la qual el Sindicat col·labora en els aspectes que afecten l'ensenyament en valencià.




L’acte de suport a la vaga indefinida de Balears concentra més de 500 persones
Aquest és el primer d’una sèrie d’actes que organitzarà el comitè de suport amb la vaga indefinida del professorat de les Illes Balears
Davant la convocatòria de vaga indefinida a partir del 16 de setembreconvocada per l’Assemblea de Docents i l’STEI, entre d’altres, diverses entitats sindicals, socials, educatives i culturals del País Valencià han acordat constituir un comitè de suport a la vaga i realitzar diferents actes mentre es desenvolupa.
La pròxima acció que s’està preparant és la convocatòria d’una xerrada informativa sobre la vaga

Així, la concentració i manifestació del 16 de setembre des de la Plaça Manises fins a la seu del PP a València ha servit de tret d’eixida d’aquests actes de suport, que han convocat més de 500 persones.

Durant l’acte es va llegir el manifest de suport que s’enviarà als claustres perquè en donen suport i un escrit de l’Assemblea de Docents que explicava els motius de la convocatòria de vaga.

També es van donar les dades de seguiment de la vaga, que ha estat tot un èxit de participació, amb més d’un 90% de seguiment segons les organitzacions convocants.

La pròxima acció que s’està preparant és la convocatòria d’una xerrada informativa sobre la vaga amb companys i companyes de Balears.

Així mateix també s’anima a tot el món a col·laborar econòmicament amb les persones en vaga fent aportacions a les diferents caixes de resistència que s’han creat:

Caixa de resistència gestionada per l’STEI i Enllaçats per la llengua

Banc Sabadell

Oficina carrer 31 de desembre, Palma

c.c. 0081 0268 24 0001564159

Caixa de resistència de l’Assemblea de Docents (a nom d’Obra Cultural Balear)

Caixa Colonya

2056-0009-74-4102003418

La vaga s’ha convocat en resposta a les polítiques de retallades i a la imposició del Decret de Trilingüisme (TIL) imposat pel govern del PP. STEPV insta la govern balear, encapçalat pel president Bauzà, a posar fi a la seua politica de retallades i de persecució al català i atendre les peticions del professorat en vaga.





INFORME DE L'iNSTITUT D'ESTUDIS CATALANS
La llengua catalana guanya mig milió de parlants en set anys
Hi ha gairebé 10 milions de catalanoparlants i prop de 13 milions l'entenen
Un estudi de l'IEC dóna el crit d'alarma pel «clar retrocés» al País Valencià
Dijous, 22 de desembre del 2011Descripción: ImprimirDescripción: Enviar aquesta notíciaDescripción: Augmentar/ Reduir text
Descripción: Edició Impresa
Vots:

+2Descripción: votar a favor
-1Descripción: votar en contra
JOSEP SAURÍ

BARCELONA

El català es consolida com una llengua de demografia mitjana entre les 100 més parlades al món, al nivell, per exemple, del txec, el suec i l'hongarès. Els prop de 10 milions de catalanoparlants i tres milions de persones més que l'entenen porten a aquesta conclusió els autors de l'Informe sobre la situació de la llengua catalana (2010) de la Xarxa Cruscat (Coneixements, Representacions i Usos del Català) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).
Edició Impresa

Versió en .PDF
Informació publicada en lapágina 39 de la secció de cv Sociedad de l'edició impresa del dia 22 de desembre de 2011VEURE ARXIU (.PDF)
Segons dades del període 2008-10, els catalanoparlants voregen el 70% de la població dels territoris on es parla català, i són mig milió més (amb un augment de gairebé el 6%) respecte a les dades del 2003-04. Els que entenen aquesta llengua són així mateix 1,7 milions més que llavors i superen el 90% de la població, malgrat l'impacte dels fluxos migratoris que l'han elevat fins en un 20% en l'última dècada. I la xifra de les persones que l'escriuen arriba fins als 6,7 milions, prop de la meitat dels habitants d'aquests territoris.
FACTORS SOCIOPOLÍTICS / Encara que els números absoluts creixen, no passa el mateix amb els percentuals, principalment per l'efecte de la immigració, tot i que l'informe també atribueix una considerable influència al context sociopolític, en especial al País Valencià. Per territoris, parlen la llengua tres quartes parts dels catalans, dos terços dels balears i només poc més de la meitat (54,3%) dels valencians, 4 punts menys que el 2004 i 13 menys que el 1989.
Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa Cruscat i coordinador de l'informe amb Natxo Sorolla, conclou que «en els territoris on la conjuntura política s'ha mostrat favorable a la llengua, com Andorra, Catalunya i les Illes Balears, el català es manté o avança; mentre que al País Valencià, on el continuisme institucional prolonga una política lingüística pretesament igualitarista que no prioritza la llengua històrica i territorial, hi ha un clar retrocés del català». Ja són un de cada quatre (25,6%) els valencians que no l'entenen, 7 punts més que el 2004 i 21 més que el 1989.
L'informe de l'IEC carrega així mateix contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, «una involució en tota regla», i les del Suprem sobre l'ús del castellà en l'ensenyament. Destaca també l'«esforç especial en l'atenció educativa de la diversitat creixent» com la clau per a l'evolució favorable dels coneixements lingüístics, tant en català com en castellà. Pel que fa a l'oferta i el consum de mitjans de comunicació i productes culturals, segueix reflectint una «forta minorització» del català, amb l'excepció d'internet, on la llengua «guanya visibilitat de forma sostinguda».








27 novembre/3 desembre 1998      LA FURA

Pompeu Fabra
al País Valencià

En parlar de Pompeu Fabra no podem deixar de banda dues qüestions bàsiques. En primer lloc, la importància de l’ortografia com a factor de recuperació social d’una llengua i, en segon, la valoració de les Normes Ortogràfiques de Castelló i la seva influència en la societat valenciana. 


Quan esmentem la importancia social de l’ortografia, cal pensar en el seu possible valor simbòlic com a factor d’unitat lingüística. En 1927, Fabra ja remarcà que «el fet d’haver-hi més d’un sistema ortogràfic porta fatalment com a conseqüència que la gent no en sàpiga cap», i també foren ben representatives les paraules del lingüista Josep Giner, el qual expressà que «una llengua sense unitat ortográfica està en perill de mort» (Diario de Valencia, juliol de 1936).
Al voltant d’aquestes reflexions sobre la necessitat d’una fixació ortogràfica per a la recuperació de la unitat de la nostra llengua, es troba la figura cabdal de Pompeu Fabra, l’objectiu del qual fou arribar a una plena complementarietat entre els parlars de les Balears, de València i de Catalunya.
 La relació de Fabra amb el valencià va ser molt notable, ja que tingué en compte l’ús social del valencià i el valorà com a llengua bàsica en la feina, en l’educació, en la família i en el carrer. De manera que podem suposar que allò més important per a Fabra en el
seu intent de codificació no fou destacar el fet que el valencià fos un dialecte del català, sinó donar a conèixer la puresa del valencià, i la seva possibilitat de recuperació i expansió com a poble. Així ho demostren les seves pròpies paraules:
«Nosaltres, catalans, no desitjaríem altra cosa sinó que emprenguéssiu una obra de forta depuració del vostre idioma, encara que no us preocupéssiu gens d’acostar-lo al nostre català; que tractéssiu de descastellanitzar el valencià i de redreçar-lo i d’enriquir- lo procurant acostar-lo al valencià dels vostres grans escriptors medievals [...]; i això faria que, sense sortir-nos els uns i els altres del nostre català, ens trobaríem escrivint modalitats no pas molt diferents d’una sola llengua literària.» (Fabra, 1918.)
 Com a fets decisius per a la unificació ortogràfica al País Valencià, cal destacar que al juliol de 1930, la revista Taula de Lletres Valencianes va iniciar una campanya que reivindicava aquesta necessitat, la qual fou recolzada per altres revistes com Acció Valenciana, Cultura Valenciana, Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura o editorials tan representatives en aquella època com L’Estel.
 La proclamació de la República va afavorir la fixació d’una ortografia. A l’octubre de 1932, Gaetà Huguet i Segarra s’encarregà de proposar a la Societat Castellonenca de Cultura l’elaboració d’unes normes ortogràfiques, en la comissió de la qual cal remarcar la col.laboració de Lluís Revest, Salvador Guinot, Carles Salvador o el pare Lluís Fullana. No podem deixar d’esmentar la incansable dedicació de l’eminent filòleg Manuel Sanchis Guarner, pel que fa a la difusió del fabrisme al País Valencià. Aquest lingüista es dedicà activament a adaptar les normes de Fabra a les peculiaritats regionals valencianes, i intentà plasmar aquesta codificació en la seva obra Gramàtica valenciana (1950).
El 21 d’octubre de 1932, catorze institucions valencianes i una cinquantena de personalitats firmaven un document conegut amb el nom de Normes Ortogràfiques de Castelló, les quals «... no solament són immensament importants perquè comportaven el final formal de l’anarquia ortográfica en què els valencians havíem viscut durant quasi un segle», sinó que també, a més «darrere d’aquestes regles ortogràfiques, hi havia una ideologia normativa que no solament s’explicitava per mitjà d’uns bons criteris de selecció, sinó que contenia la propietat positiva que hom no havia seguit el camí centralista de les llengües de l’entorn, ja que l’objectiu era intentar coordinar els parlars de les Illes Balears, de València i de Catalunya per mitjà d’una concepció normativa composicional i polimòrfica.» (Saragossà, 1998.)
Així, com ja ha estat assenyalat anteriorment, Fabra donà una certa prioritat a les possibilitats de la llengua medieval, cosa que afavorí els parlars occidentals. Podem concloure, doncs, que gràcies a un cert conservadorisme ortogràfic de Fabra, els valencianistes dels anys trenta acceptaren les normes de l’Institut d’Estudis Catalans, i les feren seves quan firmaren les Normes Ortogràfiques de Castelló.
Actualment, seguint la línia de Fabra, quan parlem de la reivindicació de l’ús social del valencià, la primera tasca que s’hauria de dur a terme és la pròpia conscienciació dels valencians com a poble unit per una sèrie d’interessos comuns: la història valenciana, l’ensenyament, l’economia o els mitjans de comunicació són alguns dels motius pels quals s’ha de continuar lluitant per arribar a una situació en què la societat valenciana pugui conviure d’unamanera civilitzada

Roser Paulo i Martín



Guanyadora del Nadal per 'La vida era eso'

Carmen Amoraga: "Escribim i llegim per a sentir-nos millor, és l'essència de la comunicació i la literatura"


 Carmen Amoraga.

VALÈNCIA, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -  

   L'escriptora i periodista valenciana Carmen Amoraga (Picanya, 1969), guanyadora del Premi Nadal 2014 amb 'La vida era eso' (Destino), assegura que les persones escriuen i lligen per a "sentir-se millor" i que "esta és l'essència" tant de la comunicació com de la literatura.

   Així ho ha assenyalat l'autora en una entrevista concedida a Europa Press amb motiu de la presentació a València de l'obra guanyadora del prestigiós guardó literari.

   Un exemple dels efectes beneficiosos que pot tenir la literatura és el cas del novel·lista suec Henning Mankell, qui ha anunciat la seua intenció d'escriure sobre el càncer que li han diagnosticat. "Quan tens la seguretat que et van a llegir, t'ajuda saber que de la teua experiència va a traure profit una altra persones, ell és molt valent i molt generós, m'agradaria pensar en la idea que jo també ho faria, però no sé si seria tan valenta i generosa", ha comentat.

   En 'La vida era eso', Amoraga recrea en la ficció la història real d'una dona --qui, per cert, encara no ha pogut llegir el llibre per la força del record del seu marit--, mare de dos xiquetes, que queda desfeta després del mort del seu marit a causa d'un càncer i que troba en les xarxes socials una via de comunicació immediata i multiplicadora per a "transitar pel duel". Es tracta d'una història que fa plorar i riure però que, al final "té una lectura optimista, perquè hi ha esperança", ha considerat l'autora.

Polèmica sobre la definició en el 'Diccionari'

Consell creu que hi ha "dubte raonable" sobre si l'AVL està facultada per a donar la definició de la llengua valenciana


Císcar tras el pleno del Consell

Assegura que el Consell acatarà "en tot cas" el dictamen del CJC i no es planteja "en cap cas" la creació d'una acadèmia paral·lela


   VALÈNCIA, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El vicepresident i portaveu del Consell, José Císcar, ha manifestat este divendres que existix "dubte raonable sobre si l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) està legalment facultada per a donar definició del que és la llengua valenciana", per la qual cosa s'ha sol·licitat al Consell Jurídic Consultiu (CJC) que emeta un dictamen per a resoldre esta qüestió.

   Císcar s'ha pronunciat en estos termes en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en ser preguntat per la polèmica suscitada arran de la definició del valencià que recull el  'Diccionari Normatiu Valencià ', que considera compatibles les denominacions de valencià i català.

   Segons el conseller, "és evident" que "hi ha una part molt important de la societat valenciana que no se sent representada" en esta definició i "en este context, actuant des de la més el seny i buscant punts de trobada, --ha argumentat--, el Govern valencià ha decidit sol·licitar un dictamen al CJC".

   L'executiu autonòmic observa "amb certa preocupació" tota la polèmica que s'està generant en este tema, ja que, segons la seua opinió, "la llengua ha de ser sempre un nexe d'unió". Així, ha reivindicat el "consens" que va servir "al seu moment" en matèria lingüística.

   En este sentit, ha recordat la Llei 7/1998 de creació de l'AVL ja establia en el seu preàmbul que calia evitar que la llengua fos un motiu discòrdia, que havia de ser un nexe unió i identificació, que havia apartar-la del debat partidista i reconduir-se a un debat serè en què es pogueren arribar a consensos. "En definitiva, ha dit, l'AVL va nàixer per a superar polèmiques passades i defensar la personalitat de la llengua".

   Tot i això, l'esmentada norma assenyala que l'AVL "té totes competències normatives però no ve establit que tinga competències pel que fa al nom", ha assegurat Císcar. D'esta manera ha justificat la petició al CJC perquè emeta una opinió fundada en dret sobre si definició en 'Diccionari' "s'adequa, s'acomoda i respecta el que diu Estatut d'Auntonomia i el que diu la pròpia Llei de Creació de l'AVL".




Per si algú té dubtes sobre la procedencia de la llengua valenciana, ací tenim una noticia que apareix en elmundo.es on la AVL ens ho aclareix.



La Acadèmia de la Llengua responde al PP que valenciano y catalán 'son la misma lengua'
Jorge Bellver, portavoz del PP en las Cortes, durante un debate. | Benito Pajares

La Acadèmia Valenciana de la Llengua ha remitido a la Mesa de las Cortes Valencianas una declaración institucional como respuesta a la proposición no de ley presenatada el pasado 13 de junio por el portavoz del grupo 'popular', Jorge Bellver, en la que solicitaba que se reconociera al valenciano "su categoría de lengua o idioma propio de los valencianos que se habla en la mayor parte de la Comunitat Valenciana" y exigía que así se hiciera constar en la próxima edición del Diccionario de la Real Academia Española de la Lengua Española (RAE), que hasta ahora define el valenciano como "variedad del catalán, que se usa en gran parte del antiguo reino de Valencia y se siente allí comúnmente como lengua propia".

En la exposición de motivos de la iniciativa, el PP argumentaba que "el habla de los valencianos, que parte sin duda de la más profunda prehistoria, se escribe ya desde el siglo VI antes de Cristo con el lenguaje ibérico y, después de las aportaciones sucesivas a partir de las fenicias, griegas y latinas, ha llegado a nuestros días en la forma en que lo conocemos".

La AVL, por contra, recuerda que la lengua valenciana, "como ocurre con cualquier otro idioma", se ha configurado a los largo de la historia con aportaciones de distintas civilizaciones y culturas, pero asegura que "el valenciano, propiamente dicho, se conformó a partir del siglo XIII, cuando fue traído aquí por los repobladores catalanes y aragoneses venidos con Jaime I, como demuestra la historia, la documentación medieval, la onomástica y la filología (...), que muestran su procedencia del latín. Por eso, valencianos, catalanes, baleares, y los habitantes de otros territorios de la antigua Corona de Aragón compartimos la misma lengua".

Puntualiza que las "particularidades" del valenciano se explican "por el legado que han aportado los distintos pueblos, como por ejemplo el árabe, el aragonés, el castellano, el francés o el occitano; en cambio, las reliquias de los pueblos remotos, como el íbero, son inexistentes o imperceptibles".

La Acadèmia recuerda al PP que el 9 de febrero de 2005 se aprobó por unanimidad el 'Dictamen sobre els principis i criteris per a la defensa de la denominació i l’entitat del valencià' y pide a las Cortes que se facilite el documento a Jorge Bellver. "No obstante, nos ponemos a su disposición y a la de los señores diputados de la cámara para aportar toda la información que requieran", añade.

La Acadèmia Valenciana de la Llengua asegura que la proposición no de ley del PP vulnera el ordenamiento jurídico valenciano porque ignora dicho dictamen y no respeta "la normativa lingüística oficial de la AVL, que es de aplicación obligatoria en todas las administraciones públicas de la Comunidad Valenciana".

También reclaman "con firmeza" a todos los grupos parlamentarios que "no utilicen la lengua como instrumento político de confrontación entre los valencianos".





http://www.elmundo.es/elmundo/2013/07/01/valencia/1372680789.HTML

http://www.europapress.es/valencia/noticia-consell-creu-hi-dubte-raonable-si-lavl-facultada-per-donar-definicio-llengua-valenciana-20140207163559.html

1 comentari:

  1. Sóc Edu. El meu nivell d'indignació va en augment cada vegada que llisc una notícia en aquest bloc, sobre la filosofia i les iniciatives de l'actual govern autonòmic de la Generalitat Valenciana. El capteniment del govern és absolutament maquiavèlic, nociu i tòxic per a la nostra estimada llengua. Més encara, quan molts dels consellers són valencianoparlants, amb la qual cosa, la situació ja s'eleva al nivell de traïció.

    Vertaderament lamentable el tarannà i el paper que està jugant aquest partit polític, per tal d'aprofitar-se'n i traure un grapat de vots més en les urnes.

    ResponElimina